nadpisi

.....
 

Razstava Muzeja

Nikole Tesle 

360°

Naj prihodnost pove resnico ter vsakogar oceni glede na njegovo delo in dosežke. Sedanjost je njihova; prihodnost, v katero sem vložil resnično veliko dela, je moja. Nikola Tesla

O RAZSTAVI

Opis razstave

Nikola Tesla
Delo
Nikola Tesla
Duh
Nikola Tesla
Vizija 
 

Razstava je zaradi izjemnega zanimanja podaljšana do 4. decembra.

Razstava ob 160. obletnici izumiteljevega rojstva

»Naj prihodnost pove resnico ter vsakogar oceni glede na njegovo delo in dosežke. Sedanjost je njihova; prihodnost, v katero sem vložil resnično veliko dela, je moja.« (Nikola Tesla)

Eden najpomembnejših izumiteljev in največjih genijev, katerega odkritja so bila daleč pred svojim časom, in še vedno vplivajo na sodoben tehnološki razvoj. 

Genialen znanstvenik, inženir in izumitelj Nikola Tesla (1856, Smiljan–1943, New York), ki je odkrival naravna načela in zakone, je večino časa ustvarjal v ZDA, kjer je uresničil in patentiral okoli tristo izumov v elektroinženirstvu in strojništvu. Številne njegove inovacije imajo poseben pomen prav zaradi globalnega značaja in univerzalne uporabnosti. Leta 1900 je napisal in objavil študijo Problem naraščajoče človeške energije, v kateri je opredelil nekatere težave, s katerimi naj bi se človeštvo spoprijemalo v bližnji prihodnosti, in predlagal specifične rešitve.

»Pripisujejo mi, da sem eden najbolj zagnanih delavcev in morda to res velja, če lahko misel enačimo z delom, saj sem ji posvetil skorajda vsako svojo budno uro.« (Nikola Tesla)

Razstava se poleg njegovega življenja in dela dotika tudi vprašanj ustvarjalnosti in inovativnosti v sodobni človeški civilizaciji. Obsega razstavne eksponate od maket in delujočih modelov Teslovih izumov do filmskih in zvočnih zapisov ter večpredstavnih informacijskih panojev. Med drugimi so predstavljene makete hidroelektrarne na Niagari, laboratorijev na Long Islandu in v Colorado Springsu, letala za navpično vzletanje ter modeli indukcijskih elektromotorjev, transformatorja, ladjice na daljinsko vodenje, vrtečega magnetnega polja, črpalke in turbine. Organizirani so vodeni ogledi z demonstracijami delujočih modelov.

V sodelovanju z Muzejem Nikola Tesla v Beogradu; avtorska zasnova: dr. Branimir Jovanović, direktor muzeja in avtorja knjige Teslov čudoviti svet 


Posebno opozorilo ob ogledu razstave

Prosimo, da pred začetkom vklopa aktivnih modelov na razstavi upoštevate opozorilo, da je zadrževanje v neposredni bližini delujočih Teslovih transformatorjev in modula za brezžični prenos energije za nosečnice in osebe, ki uporabljajo nekatere medicinske vsadke ali druge naprave (srčni spodbujevalnik, inzulinska črpalka ...), lahko škodljivo. Med demonstriranjem omenjenih naprav naj se umaknejo na drugi del razstavnega prostora oz. vsaj na razdaljo petih metrov.

Modeli so ustrezno označeni z nalepkami, opozorilni znaki pa so nameščeni tudi pri vhodu na razstavo.

Za razumevanje se vam vnaprej zahvaljujemo.